NIKWAX LOGO

Onderhoud wandelkleding en schoenen

Ontdek alles wat je moet weten over het essentiële onderhoud van wandelschoenen en outdoor kleding met behulp van Nikwax-producten. Leer hoe je je favoriete uitrusting kunt reinigen, impregneren en verzorgen voor optimale prestaties en een langere levensduur.

Wandelschoen wordt schoongemaakt met NIKWAX Cleaning Footwear Gel.

Onderhoud wandelschoenen

Schoeisel wordt gemaakt van leer omdat dit steun geeft, behaaglijk draagt, van nature waterafstotend en ademend is. Hoe minder water het leer opneemt, hoe langer u er plezier van heeft. Als het leer eenmaal nat is, rekt het leer uit en wordt het slap. Als het weer droogt, krimpt het en wordt het broos.

 

Schoonmaken/cleaning

De eerste stap in het schoen onderhoud is regelmatig reinigen. Kleine delen vuil dringen in het leer en veroorzaken daar beschadiging en slijtage. Spoel vuil en modder er onder de kraan af. Gebruik voor vlekken, vuil en restanten oude wax wat er onder de kraan niet afgaat, Nikwax Footwear Cleaning Gel en een nylon borsteltje. Maak ook de binnenkant van je schoenen schoon met een warme, vochtige doek. Het zout uit uw transpiratievocht kan door de voering het leer beschadigen; het droogt hierdoor op den duur uit en kan gaan scheuren en breken.

Re-proof (impregneer) of verhoog de water repellency (afwijzing)

Dit is niet alleen belangrijk voor het houden van droge voeten, maar het is bewezen dat schone, goed onderhouden, soepele schoenen een langere levensduur hebben. Na de schoenen met water schoon te hebben gemaakt, brengt u het juiste Nikwax impregneermiddel op de gehele schoen aan. Schenk extra aandacht aan de naden en stiksels voor een optimale bescherming tegen de elementen. Herhaal de behandeling zo vaak als nodig is. Voor het beste resultaat laat u de schoenen 24 uur drogen voor ze weer gebruikt worden.

 

Onderhoud kleding

Het onderhoud van kleding bepaalt voor een belangrijk deel de levensduur, wij hebben uitstekende ervaringen met de producten van Nikwax. De producten bevatten elastische water-afwijzende polymeren die zich binden aan stof-vezels, waarbij de tussenruimten open en ademend blijven. Ze bewegen met de stof mee, zodat ze beter en langer hun werk kunnen doen. Nikwax verandert niets aan het uiterlijk. De behandelingen zijn op waterbasis, milieuvriendelijk en niet brandbaar, bevatten geen Fluor carbons. Geschikt voor alle soorten kleding, inclusief fleece, ‘high activity outdoor kleding’. 

Twee wandelaars wandelen in de regen

Verzorgen van waterafstotende/ademende stoffen

Een duurzame ‘water-afstotendelaag’ (DWR) finish is door de fabrikant aan de buitenkant van waterafstotende/ademende kleding en uitrusting aangebracht. Het zorgt ervoor dat de stof geen vocht absorbeert, maar het water er af rolt. Dit vermindert de vorming van condens aan de binnenkant en vergroot het ademend vermogen. De DWR finish is niet permanent en voor een optimale prestatie is dus onderhoud nodig. Op de eerste plaats door regelmatig reinigen met Nikwax Tech Wash, en indien nodig, impregneren met TX Direct.

 

Verzorgen van donzen kleding

Dons is een buitengewoon natuurlijk product met een niet te overtreffen warmte en een minimaal gewicht. Het is goed samen te persen, veerkrachtig en als je het goed verzorgt heeft het een lange levensduur. Het grote nadeel van donzen kleding is dat het, als het nat wordt, zijn zachtheid verliest en niet meer isoleert. Om de prestaties van je donzen kleding te verbeteren: 1) regelmatig reinigen met Down Wash en, 2) behandelen met Nikwax Down Proof. Bij machinewas, gebruik alleen een voorlader, bovenladers kunnen de kleding beschadigen.

 

Bron: Nikwax (https://www.nikwax.com/nl-nl/)